Wennen aan de zomertijd

We hopen dat je de klok afgelopen weekend een uur vooruit hebt gezet, want de zomertijd begonnen. Wie graag vroeg opstaat, zal dat niet erg vinden. Voor een avondmens minder ideaal, want die gaat in het warmste seizoen vroeger naar bed dan in de winter. De biologische klok tikt niet voor iedereen op dezelfde manier. Daardoor is de één actief is in de ochtend en de ander juist in de avond. Het zit dus in onze natuur om verschillende ritmes te hebben. Is het zijn van een ochtendmens beter of gezonder? Kun je als nachtbraker een vroege vogel worden? Chantal Van Wees schreef daarover in het AD, citeert hoogleraar psychologie Niki Antypa en chronobioloog Marijke Gordijn en wij vatten het samen in tips en weetjes. Achter de betaalmuur kan je het hele artikel lezen.

De tips en weetjes

  • Wil je het als avondmens in de ochtenden minder zwaar hebben, houd dan een strak dagelijks schema aan.
  • Ga in het weekend niet opeens je slaapritme veranderen door later naar bed te gaan en uit te slapen. Dan raakt je biologische klok in de war. Of je nu liever ’s avonds actief bent of in de ochtend: een regelmatig slaapritme is het gezondst.
  • Om regelmaat in je slaapritme te houden maak je gebruik van licht. Overdag heeft ons brein minstens twee uur direct daglicht nodig om de biologische klok scherp te houden. Dagelijks daglicht buiten opzoeken, helpt je biologische klok een goed slaapritme vast te houden en zorgt ervoor dat je ‘s nachts niet of minder vaak wakker wordt. Als je laat op bent en in het licht zit, bijvoorbeeld achter je computer, vertelt dit licht je biologische klok: het is nog dag. Slaap je ’s morgens uit, dan heb jij je ogen en gordijnen nog dicht als de zon begint te schijnen, dus denkt je biologische klok dat het nog nacht is en tijd om te slapen. Je biologische klok verschuift zo naar een later tijdstip.
  • Als je laat op de avond eet, moet je lichaam dat voedsel verwerken en kan het niet tot rust komen. In Nederland eten we ’s avonds vroeg, maar vaak zwaar. In zuidelijke landen ligt de nadruk op de lunch. ’s Avonds wordt er pas rond acht uur gegeten, maar wel licht.
  • Avondmensen hebben een hoger risico op symptomen van depressie en op diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Dat kan ook komen doordat ‘avondtypes’ vaker alcohol drinken en roken.