Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat voor veel mensen uit niet roken, bewust drinken, iedere dag bewegen, een gezond eetpatroon volgen, ruimte voor ontspanning, voldoende slapen en een gezond lichaamsgewicht hebben. Dat een goede leefstijl van groot belang is om gezond te zijn, te worden en dat ook te blijven, weten de meeste mensen wel. Maar dat een gerichte aanpak bij ziekte meer resultaat kan geven bij herstel of behandeling van ziekte is minder bekend.

Veel mensen zijn overbelast, hebben overgewicht, zijn chronisch ziek of roken en drinken te veel. Die hebben meestal géén gezonde leefstijl. Iedereen zou waar mogelijk aan een gezonde leefstijl moeten werken.

Veranderen van gedrag is een flinke uitdaging. Het gaat vaak over een complexe combinatie van privé, werk, ziekte en heel verschillende klachten. Mensen zijn tijdens de behandeling van een aandoening vaak gemotiveerd om hun leven anders in te richten en maken een veelbelovende start. Maar na verloop van tijd is het moeilijk om de nieuwe leefstijl vol te houden. Duurzame leefstijlverandering realiseren vraagt een gerichte aanpak door specialisten. Leefstijlexperts doet dat om die reden met een doordachte aanpak in teamverband, dat op maat wordt aangepast.

Leefstijl bij ziekte

Bij het behandelen van veel ziekten worden vooral de symptomen bestreden, zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het aanpassen van de leefstijl kan daarnaast een flinke positieve impact hebben op de gezondheid doordat ze de onderliggende oorzaken aanpakken. De ziektelast van leefstijl gerelateerde ziekten kan fors verminderen door leefstijlaanpak in de behandeling van deze ziekten een centrale plek te geven, samen met zelfzorg en regie op eigen gezondheid. Leefstijlexperts biedt een gerichte aanpak in teamverband om het gedrag van mensen met klachten te veranderen met als doel gezondheid te bevorderen.

Tijdens corona hebben we veel over leefstijl geleerd

Tijdens de coronacrisis werd het op peil houden van lichamelijke en mentale gezondheid actief gepromoot. Want bij het relatief goed doormaken van COVID-19 wordt leefstijl ook als belangrijk kenmerk gezien. Ongeveer 80% van de mensen die met COVID-19 op de IC belandden hadden een met leefstijl gerelateerde aandoening. Meer specifiek hebben bijna twee keer zo veel mensen ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer) en het RIVM ziet mensen met morbide obesitas (een BMI van 40 of meer) als kwetsbare groep.