Wat betekenen de nieuwe eiwitnormen voor jou?

Eiwit is volgens een artikel van het Voedingscentrum een voedingsstof en een bouwstof. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.

Op 2 maart 2021 kwam de Gezondheidsraad met nieuwe eiwitnormen. Het gaat om minimale verschillen ten opzichte van het advies uit 2001, zoals een verschuiving van elke dag 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht naar 0,83 gram voor volwassenen. De raad heeft specifiek ook naar ouderen gekeken. Er bestaat geen aanleiding om een hogere eiwitnorm voor gezonde ouderen vast te stellen. In Nederland krijgen de meeste mensen genoeg eiwit binnen. Dat geldt ook voor vegetariërs en sporters. De meeste mensen eten zelfs meer eiwit dan nodig is. Mensen die te weinig eiwit binnenkrijgen via hun voeding zoals ouderen lopen de kans om ondervoed te raken.

Maar een norm is niet meer of minder dan een zorgvuldig vastgesteld gemiddelde. De precieze behoefte hangt niet alleen af van het lichaamsgewicht en leeftijd, maar ook van omstandigheden. De behoefte verschilt van persoon tot persoon. De ene mens heeft immers meer spierweefsel dan de andere. Verder benut de een meer aminozuren uit eiwit in eten dan de ander. Er is weer andere eiwitkwaliteit en ook andere adviezen voor vegetariërs en veganisten. Check bij het Voedingscentrum of bij de diëtist of arts.