Voedingsadvies van Overgewichtcentrum

Er zijn meer tips dan je in een boek kwijt kunt, daarom beginnen we met de belangrijkste:

  • Eet langzaam, kauw goed, leg na elke hap het bestek neer en neem dit pas weer op als de vorige hap doorgeslikt is.
  • Let erop dat er tijdens het eten geen andere activiteiten worden ondernomen: dus niet: èn eten èn tv kijken, krant lezen, enz.
  • Eet bewust en probeer zo lang mogelijk over het eten te doen.
  • Het kan zijn dat de eerste dagen wat vaker een hongergevoel optreedt. Misschien is het een geruststelling te weten dat dit meestal slechts 3 tot 4 dagen duurt.
  • In plaats van mager vlees mag natuurlijk ook vis of kip gebruikt worden. Het is zelfs goed 2 maal per week het vlees van de warme maaltijd te vervangen door vis of vegetarisch.
  • Neem ongepaneerd vlees/vis. De paneerlaag neemt heel veel vet op bij de bereiding.
  • Jus en bouillon zijn te ontvetten door van de koud geworden jus of bouillon het gestolde vet af te scheppen.
  • Groenten bevatten weinig calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Deze kunnen onbeperkt genomen worden, met name bij moeilijke momenten kan het helpen om door te zetten. Denk hierbij aan wortelen, cherrytomaatjes, paprika, radijsjes, komkommer etc.
  • Eventueel mogen tussendoortjes op dezelfde dag met elkaar gewisseld worden.
  • Via het Voedingscentrum zijn gezonde recepten te vinden die passen binnen het dieet, maar ook een weekmenu waarvoor ingeschreven kan worden, zie hiervoor de volgende link: Recepten Voedingscentrum.
  • Om meer bewustwording van het voedingspatroon te creëren is de eetmeter een handig hulpmiddel. Maak een account aan en ga aan de slag: Eetmeter Voedingscentrum.

Hierna tref je een voorbeeld dagmenu aan van onze partner Overgewichtcentrum. Als je al van alles hebt geprobeerd om af te vallen en het lukt niet? Dan helpen zij bij het maken van de juiste keuzes.

Voorbeeld dagmenu koolhydraatbeperkt dieet

Ontbijt:

150 gram naturel kwark of yoghurt, met (1-2 lepels) rood fruit (blauwe bessen, aardbeien, bramen, frambozen) of 2-3 eieren, gekookt, gebakken of als omelet/roerei met groente, ham, kaas.

In de loop van de ochtend:

75 gram rood fruit (blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen)/watermeloen/1 mandarijn/1 kiwi/1 pruim of 150 gram naturel kwark of yoghurt of hüttenkäse of een halve avocado

Lunch:

Salade van verschillende soorten sla en groente  met  1 ei of 50 gr gerookte kip, feta, avocado, vis (bv tonijn, zalm, krabsticks)  en  met een dressing van olie, azijn, zout, peper en verschillende gedroogde of verse kruiden (zonder fruit) of groentesoep (zonder vermicelli of rijst)

150 ml (karne)melk of yoghurt

In de loop van de middag:

75 gram rood fruit/watermeloen/ 1 mandarijn/1 kiwi of 150 gram naturel kwark of yoghurt of hüttenkäse of een kwart avocado of 25 gram ongezouten noten of 10 olijven

Warme maaltijd:

(250 gram groente, 150 gr rauw gewogen vlees, vega, vis of kip en 1 eetlepel vet)

  • Groente met vlees, vis, vega of kip
  • Groentefriet met een salade
  • Koolhydraatarme wraps, gevuld met roerbakgroente en kip
  • Soep (goed gevuld met groente) met een koolhydraatarm broodje
  • Bloemkoolrijst met roerbak / kip
  • Courgettepasta met zelfgemaakte saus
  • Salade (zie lunch)

In de loop van de avond:

150 gram kwark of yoghurt met suikervrije siroop of hüttenkäse of 25 gram ongezouten noten

Vocht

  • Drink voldoende, 1,5-2 liter per dag. Vrij te gebruiken: water, thee en mineraalwater.
  • Beperk het gebruik van koffie zonder suiker en melk, frisdranken-light, suikervrije limonadesiroop en andere product waar kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd zijn tot maximaal 3 glazen per dag.
  • Vermijd alle suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen en aanmaaklimonade.
  • Gebruik maximaal één maal per dag één kop bouillon of soep (in verband met de hoeveelheid zout).