Vitaalblog – BRRRR ….een koude douche.

Onderzoek heeft bewezen dat het nemen van een koude douche ontelbare voordelen heeft op de gezondheid.

Beïnvloeden autonome zenuwstelsel

Een van de belangrijkste voordelen is dat het je autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. In je autonome zenuwstelsel wordt onder andere je temperatuur, je ademhaling en je hartslag geregeld. Ook verbetert het je bloedsomloop.

Stimuleren aanmaak bruin vet

Door koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam.

Wit vet, dient voornamelijk als opslagruimte ook wel vetlaagje genoemd. De voornaamste taak van bruin vet is de productie van warmte. Hoe meer bruin vet, hoe meer je verbrandt en des te meer kilo’s je verliest. Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor een hogere stofwisseling.

Vermoeidheid tegengaan

Veel topsporters nemen een koud ijs bad na een top inspanning met als doel vermoeidheid tegen te gaan en het herstel van de spieren te bevorderen.

Je bloedvaten sluiten zich door het koude water, vervolgens komt de bloedtoevoer extra op gang. Daardoor worden de afvalstoffen in de spieren sneller afgevoerd en hierdoor herstellen sporters sneller.

Herboren voelen

Een minuut of 5 na een koude douche voel je je als herboren. Je gaat rustiger en dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt het bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je super alert bent.

Stap voor stap

Het begin is natuurlijk moeilijk, maar met zoveel voordelen is het een motiverende aanpassing in je leven. Start met een warme douche en eindig met koud afspoelen. Je hoeft niet meteen 5 minuten lang de kou te trotseren. Stap voor stap kom je er ook.