“Op je Gezondheid’: één glas alcohol per dag geeft al risico’s

Het Algemeen Dagblad pakt groots uit met een behoorlijk goed onderbouwde kruistocht tegen alcohol, wij vatten voor je samen. Nederlanders associëren alcohol vooral met gezelligheid en veel minder met iets wat ongezond voor je is. Maar: “of je nu regelmatig drinkt of vaak: er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol’’, zeggen de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding. Daarom starten zij vandaag de campagne ‘Op je gezondheid’. Het doel: kennis delen en bewustwording creëren. Alcohol drinken vergroot de kans op zeven soorten kanker. Het gaat om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker.

Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat alcohol drinkt behoort tot het hoogste van de wereld. Dat komt misschien wel omdat uit een vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol nu eigenlijk is. Een glaasje bier of wijn is vooral gezellig en ontspant, denken we. Zo vieren we het weekend, een sportoverwinning, een verjaardag, een examen en de liefde. We toasten op het leven en onze gezondheid. Alleen: alcohol drinken is ontzettend ongezond. Bijna een derde van de slokdarmkanker wordt veroorzaakt door alcohol. Toch associeert slechts 27 procent van de Nederlanders alcohol met ongezondheid. 20 procent denkt zelfs dat een glas alcohol per dag gezond is.

“Eigenlijk hadden we wel kunnen weten hoe slecht alcohol voor je is’’, zegt Marjolein Smidt, oncologisch chirurg in het Maastricht UMC. ,,Want van gezonde voeding of alcoholvrije drank krijg je geen kater. Maar ja, we nemen dat onaangename gevoel en een hoge hartslag op de koop toe. ‘Dat overleven we wel een dagje’, denken we. Een dagje wellicht, maar dat je er op de lange termijn ziek van kan worden en kanker van kan krijgen, dat weten mensen gewoon niet. Daarom sta ik ook volledig achter deze campagne. Of je nu regelmatig drinkt of vaak: er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol.’’ Haar collega Bart Takkenberg, MDL arts bij Amsterdam UMC, is het met haar eens. “Het wordt tijd voor een tegengeluid. Gezondheidsorganisaties worden te veel neergezet als ‘pappies’ met een wijzend vingertje. Maar als we af willen van een overbelaste zorg, moeten we werken aan een Gezonde Generatie. Die beweegt, rookt niet en drinkt weinig.

Het volledige artikel staat hier