Obesitas medicijnen zijn geen wondermiddelen maar hulpmiddelen.

De run op de ‘afvalprik’ Saxenda heeft nu zelfs een tekort in de apotheken veroorzaakt. Dat laat weer zien dat veel mensen met obesitas alles willen aangrijpen om af te vallen. Maar mensen moeten zich volgens experts niet blindstaren op ‘afvalmedicatie’. Het is een goede ondersteuning van een leefstijlaanpak, als die zonder deze medicatie onvoldoende effect heeft. In dat geval kunnen deze gewicht verlagende medicijnen een onderdeel van de leefstijlaanpak vormen. Om die reden is er ook pas vergoeding door de zorgverzekeraar, als er minimaal een jaar een Gecombineerde Leefstijl Interventie [GLI] is gevolgd. Dus geen wondermiddel, maar een hulpmiddel.

Uit het nieuws: “De eerste stap is dus de leefstijl aanpakken als dat nog niet gedaan is. Er zijn ook vaak psychosociale oorzaken zoals stress, armoede en depressie, hormonale oorzaken zoals de menopauze of een trage schildklier, bepaalde medische ziekten en – veel voorkomend!- oorzaken door gebruik van medicijnen zoals bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk, pijn, ontstekings- of auto-immuunziekten, of tegen depressie en psychose. En dan zijn er nog zeldzamere erfelijke oorzaken ( paar % van de mensen met obesitas). Het kost tijd om uit te zoeken welke oorzaken spelen bij iedere patiënt, en daarop de behandeling in te richten”. Om die reden heeft OvergewichtCentrum gekozen voor een combinatie van GLI en begeleiding door een multidisciplinair team van gespecialiseerde internisten, therapeuten, diëtisten en psychologen.

En er is méér nodig. Want professor Van Rossum van Erasmus ziet dat er elke dag meer mensen met obesitas bijkomen. “Er staat een kraan open terwijl het bad al vol is”, zegt ze, “Die kraan moet dicht, door wettelijke maatregelen zoals een suikertaks, btw verlaging op groente en fruit en een gezonder aanbod in supermarkten en in de reclames. Tegelijkertijd moeten obesitaspatiënten geholpen worden. Bij die ziekte zijn veel lichamelijke processen zo verstoord dat gewicht verliezen moeilijk is. Zij hebben meer nodig dan alléén die preventieve maatregelen”.