Obesitas is een complexe ziekte

Obesitas is een groeiend probleem in Nederland. Steeds meer mensen hebben last van overgewicht, volgens het CBS, RIVM en VWS neemt het aandeel van de Nederlanders met matig tot ernstig overgewicht toe tot 62% in 2040. Hier spelen verschillende factoren, zoals genen, omgeving en hormonen, een rol in.

Een deel van de oorzaak van obesitas is genetisch bepaald. Sommige mensen kunnen eten wat ze willen zonder een gram aan te komen, en anderen moeten altijd letten op wat ze eten. Daarnaast speelt ook de omgeving een rol. Kinderen van dikke ouders hebben bijvoorbeeld vier keer meer kans om zelf ook te zwaar te worden, terwijl zogenoemde ‘fitboys en girls’ zich omgeven met andere dunne mensen, en daar door beïnvloed worden. Ook is de hormoonbalans bij dikke mensen vaak verstoord, wat invloed heeft op de bloeddruk, vruchtbaarheid en de eetlust.

Obesitas is een complexe ziekte. Het is niet enkel een kwestie van “gezond eten en bewegen.” Dikke mensen hebben veel te maken met stigmatisering, wat niet bevorderlijk werkt om hun leefstijl te veranderen. Die verandering vergt een brede aanpak, waarbij niet alleen voeding en beweging op het programma moeten staan, maar ook factoren zoals stress, slaap en hormoonziektes. Ook dit stuit op problemen, bijvoorbeeld met de zorgverzekering die langdurige behandelingen niet of nauwelijks vergoedt. Vaak zijn mensen met overgewicht praktisch opgeleid en werken op minder goed betaalde plekken, wat betekent dat extra begeleiding voor hen moeilijk te betalen is.

 

 

 

Bron: https://www.ad.nl/gezond/br-obesitas-is-een-complexe-ziekte-mensen-blijven-honger-houden~a0beb06d/