Feiten en fabels over alcoholgebruik

Het AD zet met hulp van Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut feiten en fabels op een rij over alcohol drinken. Wij vatten samen, want dat alcohol ongezond is, realiseren we ons steeds vaker. Dat is nodig, maar 47% van volwassenen weet dat één glas alcohol per dag ongezond is. Iets meer associeert alcohol vooral met gezelligheid. En dan zijn er natuurlijk allerhande argumenten die het alcoholgebruik moeten relativeren.

 

Eerst een paar feiten:

  • Als je van tevoren goed eet, kun je beter tegen drank. Want dan wordt de alcohol langzamer opgenomen en stijgt het minder snel naar je hoofd.  Maar de hoeveelheid alcohol die je inneemt blijft hetzelfde, dus de schade aan je lichaam blijft gelijk.
  • Ik kan beter ontspannen met een borreltje. Alcohol ontspant. Het geldt als een licht verdovend middel. Een borreltje lijkt de perfecte remedie tegen zorgen of stress. Maar een duurzame oplossing is het niet: het lichaam zorgt ervoor dat de stress zich juist opstapelt. Alcohol vergiftigt en beschadigt je hersencellen en breekt deze af waardoor je je intellectuele vaardigheden niet op pauze zet maar voorgoed beperkt. Door te drinken leer je bovendien niet hoe je op een gezonde manier met spanning om kan gaan.
  • Geen alcohol onder de 18 jaar. Grenzen stellen helpt. In 2003, toen er nog geen leeftijdsgrenzen aan alcohol verbonden waren, dronk de Nederlandse jeugd het meeste van alle jongeren uit Europa. Dat was de aanleiding voor de wettelijke regelgeving van 2014: geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

 

Dan meer fabels:

  • Mijn lichaam is aan alcohol gewend, dus ik kan er beter tegen. Het lijkt maar zo en de schade die je jezelf toebrengt is niet minder groot.
  • Van 10 bier word je minder dronken dan van 10 glazen wijn. Dronken word je van het drinken van te veel alcohol in te korte tijd en in een standaard glas wijn zit net zoveel alcohol als in een standaard glas bier. In een fles wijn zitten 7,5 glazen. Mensen denken 4 of 5 maar dat klopt niet. En in een bierflesje zit bijvoorbeeld vaak 330 milliliter, dat is anderhalf glas.
  • Een slaapmutsje is goed voor de nachtrust. Je slaapt makkelijk in maar de kwaliteit van je nachtrust is veel slechter dan wanneer je niet drinkt voor je naar bed gaat.
  • Een gebakken ei en een kop koffie zorgen dat alcohol de volgende dag sneller uit je lichaam is. Weliswaar wordt het katerige gevoel minder als je iets vets zoals een gebakken ei eet, en door de cafeïne in de koffie kikker je wat op, maar de hoeveelheid alcohol in je lijf wordt er niet door afgebroken. De verkeerspolitie houdt op maandagochtend regelmatig mensen aan die een te hoog alcoholpercentage in hun bloed hebben omdat ze op zondagavond een gezellige barbecue hadden en nog helemaal niet achter het stuur hadden mogen zitten.
  • Een glas water na ieder glas wijn voorkomt dat je dronken wordt. Eén glas alcohol wordt door de lever binnen 1 tot 1,5 uur afgebroken. Water drinken verlaagt het alcoholpromillage in het bloed niet en versnelt het afbraakproces dus ook niet. Wel is het verstandig genoeg water te drinken als je alcohol drinkt. Daardoor moet je vaker plassen en verlies je vocht dus ook alcohol. Genoeg water drinken zorgt er wel voor dat je minder alcohol drinkt en dus minder snel dronken wordt en de kater minder is de volgende dag.
  • Als je als ouder alcohol drinkt, kun je je kind niet verbieden te drinken. Juist als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, is het extra belangrijk methoden in te zetten die helpen voorkomen dat kinderen problemen met alcohol ontwikkelen. Je bent en blijft de ouder, dus neem je verantwoordelijkheid. Een warm en goed contact met je kind is een belangrijke voorwaarde voor het opleggen en opvolgen van huisregels. Stel grenzen, maak afspraken en houd je eraan. Je bent zo geloofwaardig als je zelf bepaalt.
  • Beter elke dag een glaasje dan eens per week heel veel alcohol drinken. Beide is ongezond. Een keer in de week veel drinken is schadelijk voor het lichaam en organen. Mogelijke gevolgen zijn: schade aan organen, vergrote kans op black-out, stijging van de bloeddruk, alcoholvergiftiging, vergrote kans hartinfarct, overgewicht en verhoogde bloeddruk op latere leeftijd. Maar 1 glas per dag is ook schadelijk. Het verhoogt de kans op 7 soorten kanker.

 

Advies van De gezondheidsraad: drink niet of in ieder geval niet meer dan een glas per dag. Voor bepaalde groepen is het advies om helemaal geen alcohol te gebruiken, zoals jongeren, vrouwen die borstvoeding geven, die zwanger zijn of dat willen worden, mensen die medicijnen gebruiken die niet samengaan met alcoholgebruik en mensen met verslavingsproblemen.

Hier zie je het hele AD artikel: Feit of fabel: ‘Beter elke dag een glaasje dan eens per week heel veel alcohol drinken’  [abonnement of betaling nodig].