De meest voorkomende aanhoudende klachten na een milde COVID-19

Verlies van reukvermogen, smaakverlies, kortademigheid en vermoeidheid zijn de vier meest voorkomende symptomen, acht maanden na een milde COVID-19. Dat blijkt uit onderzoek onder zorgverleners in Zweden. Eén op de tien ervaart een of meer matige tot ernstige symptomen die hun kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Verlies van geur en smaak lijkt misschien triviaal, maar heeft op de lange termijn een behoorlijk negatieve invloed op je leven.

Er zijn in dit onderzoek ook een aantal dingen niet gevonden. Bijvoorbeeld cognitieve problemen als geheugen of concentratie verlies, die in andere onderzoeken wel werden aangetroffen. Ook bleek er geen verhoogd risico op langdurige symptomen na asymptomatische COVID-19. Het is wél volstrekt duidelijk dat, ook als je jong en gezond bent, zelfs een milde COVID-19-infectie gevolgen kan hebben op de lange termijn.

Samenvatting van onderzoek dat op 7 april 2021 is gepubliceerd in JAMA: Symptoms and Functional Impairment Assessed 8 Months After Mild COVID-19 Among Health Care Workers Sebastian Havervall, MD1; Axel Rosell, MD1; Mia Phillipson, PhD2; et al.