Chronische ziekte: pil en leefstijlaanpak

Els Verweire, schreef het onder de kop “Voorschrift voor het leven’ in Eos, het Belgische populair wetenschappelijke tijdschrift. “Een gezonde leefstijl is de beste behandeling voor langdurige ziektes. Sport, voeding, mentale rust, maar ook sociale activiteit werken in op de oorzaken van de aandoeningen. Niet hervallen in oude, schadelijke gewoontes vormt vaak de grootste uitdaging voor patiënten”.

En zo is het ook. Internist en wetenschapper Hanno Pijl van het Leiden UMC wordt in het artikel aangehaald. Hij stelt samengevat: “Bij veel van de niet-over-draagbare chronische aandoeningen, speelt een wisselwerking tussen je manier van leven en je erfelijke aanleg. De genen bepalen voor welke ziektes we vatbaar zijn, en de leefwijze of we die ziektes ook krijgen”.

Een gezonde leefstijl aanhouden om ziektes te voorkomen levert de grootste gezondheidswinst op. Daarvan is Pijl overtuigd. Een pilletje of spuitje helpt wel voor infecties, maar niet voor de chronische ziektes waarmee ze steeds vaker kampen. Hij besloot zich te verdiepen in wat leefstijlgeneeskunde heet: chronische ziektes gelinkt aan een ongezonde leefstijl behandelen en genezen door op een wetenschappelijk verantwoorde manier de leefstijl van de patiënt te verbeteren.

Wat kan leefstijlgeneeskunde dat medicatie niet kan? Medicijnen bestrijden de symptomen van chronische ziektes, maar pakken niet de risicofactoren aan die de ziektes veroorzaken en in stand houden. Je leefstijl aanpassen doet dat wel.

Hanno Pijl weet in het EOS artikel: “In onze maatschappij worden we massaal ziek. We vinden dat zo gewoon dat we die ziektes zien als een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces en ze gewoon aanvaarden. Maar dat is helemaal niet zo. Heel vaak zijn chronische ziektes het gevolg van bewegingsarmoede, ongezonde voeding, chronisch overgewicht, slaapgebrek, chronische stress, alcohol en roken. En even vaak kan je ze door aanpassingen aan de leefstijl terugdringen.’

In het artikel is er ook aandacht voor scepsis. Die is er ook. Want er is veel doorzettingsvermogen nodig, de steun en goede hulp van de omgeving en van zorgprofessionals. En het maken van de juiste keuzes: doe wat je leuk vind en als er weinig geld is: kies voor een stappenplan met het belangrijkste eerst.

Het artikel kun je terugvinden via EOS of Blendle. In EOS is er altijd veel aandacht voor de wetenschappelijke kant van gezondheid, toegankelijk geschreven.