10.000 stappen per dag, of mag het minder?

Veel mensen hebben tegenwoordig een stappenteller op hun horloge of telefoon. Op die manier krijg je gemakkelijk meer zicht op hoe actief je bent aan de hand van het aantal stappen dat je zet. Vaak stellen we daarmee ook een doel: dagelijks wil ik zoveel stappen zetten. Misschien wel 10.000, dat is toch hoeveel je minimaal per dag moet lopen?

Dit is wat vaak gedacht en gezegd wordt, maar het is niet per se gebaseerd op gezondheidsoverwegingen of de wetenschap. De 10.000 stappen per dag zijn bedacht door de maker van, jawel, de stappenteller! Als promotie voor het nieuwe product, bedacht het Japanse bedrijf Yamasa Tokei een campagne om 10.000 stappen te zetten.

De gedachte dat je pas actief genoeg bent bij (minimaal) 10.000 stappen is wijd verspreid, maar niet helemaal waar. Het is niet slecht om zo veel stappen te zetten, maar niet het minimale wat nodig is om goed actief bezig te zijn. Bij beweging en het werken naar een actieve(re) leefstijl is het belangrijk om te beseffen: iets is beter dan niets. Elke stap die je zet is er een, en elke wandeling, hoe klein ook, draagt bij aan een actievere leefstijl.

Uit een onderzoek onder 2110 volwassenen kwam naar voren dat mensen die dagelijks veel stappen zetten een lager risico hadden op vroegtijdig overlijden. Hierbij viel op dat mensen die 7000 tot 10.000 stappen per dag zetten, net zo goed scoorden als de groep die meer dan 10.000 stappen per dag zetten.

Andere onderzoeken laten zien dat ook een kleine toename van het aantal stappen dat op een dag gezet wordt (bijvoorbeeld van 5000 naar 6200) een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes, en op de bloeddruk van vrouwen na de overgang.

Dus 10.000 stappen zetten op een dag is een mooi doel, en is een goede manier om actief te leven. Maar het is niet het minimale wat nodig is, een stapje minder mag ook.

 

Bron: Labos, C., Maart 2022, Walking 10,000 Steps a Day: Desirable Goal or Urban Myth?, van: https://www.medscape.com/viewarticle/970427