Slimme suikertaks vermindert overgewicht

Er is steeds meer bewijs dat met prijsmaatregelen mensen minder ongezonde producten kopen en eten. Op basis van onderzoek raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om een taks te introduceren op suikerhoudende dranken en ongezonde voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, suiker en zout. Het RIVM heeft recent de gevolgen van het invoeren van een ‘slimme suikertaks’ onderzocht via alcoholvrije dranken. In de kern is het idee: hHoe meer suiker in het drankje, des te hoger de belasting. Invoering daarvan leidt naar verwachting tot zo’n 20 miljoen kilo minder verkoop van suiker. Een prima maatregel dus om de verkoop van suiker via alcoholvrije dranken te beperken.

Meer dan de helft van de volwassenen heeft overgewicht. Zij hebben een verhoogd risico op allerlei serieuze ziektes. Een belangrijke oplossing is het verminderen van de suikerconsumptie via alcoholvrije dranken, want we drinken per dag gemiddeld 1,8 liter alcoholvrije drank. Bijna een kwart van alle toegevoegde suikers die mensen via eten of drinken binnenkrijgen, zit in alcoholvrije dranken.

Je betaalt al belasting op alcoholvrije dranken, maar dat is niet voor de gezondheid, maar voor de staatskas. Het is namelijk hetzelfde percentage als voor minder gezonde dranken. Het kabinet wilde weten of belastingvoordeel op alcoholvrije dranken helpt. Dat is dus volgens het RIVM zo. De betreffende ministeries moeten de invoer in Nederland echter laten wachten tot 2026. Daarom wordt Kamerleden opgeroepen erop toe te zien dat dit soort maatregelen op de politieke agenda blijven en niet controversieel worden verklaard.