Het grote obesitas debat

Samenvatting van een artikel van Sue Rouwkema in de Nieuwsbrief Partnerschap Overgewicht Nederland, gevolgd door een eigen conclusie

De Nederlandse Obesitasstichting organiseerde op woensdag 29 september jl. het grote obesitas debat. Tijdens dit debat spraken (onderstaande) vertegenwoordigers vanuit diverse vakgebieden met elkaar over overgewicht en obesitas.

Elke dag komen er meer mensen bij met overgewicht meldt prof. dr. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC). Collectieve preventie, een goede behandeling en het wegnemen van het stigma rondom overgewicht is noodzakelijk. Zij benadrukt dat obesitas een chronische ziekte is en dit ook als dusdanig onderzocht en behandeld dient te worden. Bij andere ziekten wordt uitvoerig gekeken naar de oorzaak en wordt een behandeling op maat geboden, dat gebeurt bij obesitas nog onvoldoende. Prof. dr. Jet Bussemaker wil dat de overheid maatregelen neet ten behoeve van de volksgezondheid. ‘Tijd voor een offensief tegen maatschappelijke verwaarlozing,’ aldus mevrouw Bussemaker, die dat in de plaats ziet van individuele verantwoordelijkheid.

Rol van de supermarkten
Ir. Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel denkt dat supermarkten belang hebben bij gezonde klanten en ziet de indeling van de gangpaden als goed voorbeeld. ‘Je loopt bij binnenkomst eerst tegen het groente- en fruitschap aan‘. Jansen meldt ook dat er ook wordt gewerkt aan productverbetering, waarbij het vet-, zout- en suikergehalte in producten langzaam teruggebracht worden. Dat is afgesproken dat supermarkten stoppen met voedselmarketing gericht op kinderen en er gesprekken gaande zijn over het inrichten van onafhankelijk voedselonderwijs op scholen. Over de prijs van gezond voedsel meldt dhr. Jansen dat gezond voedsel al snel met ‘duur’ geassocieerd wordt, echter ‘Voor een relatief klein bedrag kun je een gezonde maaltijd op tafel zetten, als je bijvoorbeeld kiest voor diepvriesgroenten of conserven’. Tip: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/goedkoop-boodschappen-doen-10-beste-bespaartips-winkel-supermarkt.aspx.

Preventie, scholing en een minister
Preventie en scholing zijn de twee pijlers waar D66 zich in de komende kabinetsperiode vooral op wil richten, meldt prof. dr. Peter van der Voort. Hier moet meer geld naartoe, en moet meer beleid op gemaakt worden, dan in voorgaande jaren. De overheid kan urgentie creëren. Kinderen moet je in de jonge jaren lesgeven in voeding en beweging. Hen aanleren wat gezond leven is, welke keuzes zij maken en wat de consequenties hiervan zijn. Jean-Paul van Haarlem pleit namens zorgverzekeraars voor een minister van gezondheidszaken. Een minister die niet alleen kijkt naar de zorg, maar ook naar de leefomgeving. ‘Zorgverzekeraars moeten zelf ook initiatief nemen op het gebied van collectieve preventie,’ aldus dhr. Van Haarlem.

De voorlopige conclusie lijkt ons, dat de feiten bekend zijn, er plannen zijn die ‘langzaam’ worden geïmplementeerd maar dat de echte urgentie is verdwenen in compromissen van belanghebbenden.