Covid-19 bewijst de noodzaak van een gezonde leefstijl

Corona zorgt er voor dat de Nederlander zich in september slechter voelt dan in april 2020, meer klachten als bijvoorbeeld vermoeidheid heeft. En op de IC blijkt een gezonde leefstijl erg belangrijk te zijn.

Leefstijl, het op peil houden van lichamelijke en mentale gezondheid is belangrijk om COVID-19 relatief goed door te maken. Ongeveer 80% va de mensen die met COVID-19 op de IC belanden hebben een met leefstijl gerelateerde aandoening. Meer specifiek hebben bijna twee keer zo veel mensen ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer) en het RIVM ziet mensen met morbide obesitas (een BMI van 40 of meer) als kwetsbare groep.

Waarom juist COVID-19 patiënten met leefstijlziekten zo’n grote kans hebben op een slecht ziekteverloop, wordt op dit moment wereldwijd onderzocht. In het Erasmus MC denkt men dat het immuunsysteem van de zwaarst getroffen patiënten eigenlijk al was uitgeput vóór de besmetting. Bij aandoeningen als obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is de stofwisseling ontregeld. Als die ontregeling langdurig is, veroorzaakt dat een chronisch ontstekingsproces. En dat veroorzaakt een uitputting van het immuunsysteem. Buikvet produceert bijvoorbeeld actief hormonen en ontstekingsstoffen en zorgt ook voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op binnendringende virussen en bacteriën reageert. Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.

Corona en de ziekte die daarvan het gevolg is maakt het belang van leefstijl voor iedereen duidelijk.